Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Σκουτάρος Λέσβου

Σκουτάρος Λέσβου

Στη βορειοδυτική πλευρά του βουνού Σκοτεινό είναι χτισμένο το χωριό Σκουτάρος, μέσα σε μία καταπράσινη κοιλάδα, πλούσια σε νερά και ποικίλη βλάστηση.
Τα σπίτια, ειδικότερα τα παλαιότερα, έχουν αυστηρή γραμμή, που θυμίζει την γραμμή των χωριών του Πηλίου.
Διώροφα, κεραμοσκεπή, πετρόχτιστα, με παράθυρα και πόρτες, που σχηματίζονται από πελεκητή Λεσβιακή πέτρα.
Το χωριό, ειδικά πριν από την εκσυγχρονιστική μανία της τελευταίας τριακονταετίας, ήταν γεμάτο πετρόχτιστα βαθμιδωτά καλντερίμια, από τα οποία σώζονται δυστυχώς ελάχιστα δείγματα. Το χωριό Σκουτάρος είναι ένα από τα ελάχιστα χωριά που δεν παρουσιάζουν την τελευταία τριακονταετία πληθυσμιακή μείωση. Κατοικείται από περίπου χίλιους εκατό ανθρώπους, οι οποίοι διακρίνονται για την εργατικότητα τους και ασχολούνται με όσα επαγγέλματα έχουν σχέση με τη γη και την οικοδομή. Υπάρχει σεβαστό ποσοστό ανθρώπων που ασχολούνται με την ελαιοκομία, την κτηνοτροφία και τις οικοδομικές εργασίες και τα τελευταία χρόνια με επαγγέλματα του τουριστικού κλάδου. Εκείνο όμως  που κάνει ξεχωριστό το  χωριό είναι η  μεγάλη του μουσική παράδοση. Το χωριό είναι γνωστό για τις φημισμένες κομπανίες του, τουλάχιστον τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια που υπάρχουν ιστορικά στοιχεία. Ιδιαίτερα γνωστές σε όλη τη Λέσβο είναι οι οικογένειες Παντελίδη και Κρανιδιώτη. Και σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του, γνωρίζουν μουσική και παίζουν κάποιο παραδοσιακό μουσικό όργανο, ενώ κομπανίες με νεώτερους μουσικούς συνεχίζουν την μουσική παράδοση του Σκουτάρου. Επίσης τα τελευταία πενήντα χρόνια τα παιδιά του Σκουτάρου παρουσιάζουν ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα. Έτσι από το Σκουτάρο κατάγονται, εκτός από μεγάλο αριθμό δασκάλων και καθηγητών, πολλοί γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί και πτυχιούχοι άλλων θετικών Επιστημών. Από το Σκουτάρο  ακόμη κατάγονται άνθρωποι που έχουν επιτύχει μεγάλες διακρίσεις στον τομέα τους, όπως π.χ. ο ολυμπιονίκης στα Μαθηματικά Μιχάλης Σάββας, ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ Βαγγέλης Βουρτζούμης, ο συγγραφέας φιλολογικών συγγραμμάτων Αθανάσιος Φραγκούλης κι ο Αρειοπαγίτης Γεώργιος Γεωργέλλης.

   Εξαιρετική εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη η λιθόκτιστη Εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες της και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και η πλακόστρωτη πλατεία. Επίσης το τοπίο γύρω από το χωριό προσφέρει ευκαιρίες για μία σειρά από περιπατητικές διαδρομές, με προορισμό κυρίως γραφικά ξωκλήσια που στολίζουν τους γύρω λόφους. Πολύ κοντά στο Σκουτάρο βρίσκονται οι γραφικές παραλίες της Τσιχράντας (μικρής και μεγάλης) και φυσικά το καμάρι του Σκουτάρου, η Άναξος, που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ραγδαία οικονομική και τουριστική ανάπτυξη και είναι πλέον γνωστός τουριστικός προορισμός, όχι μονάχα για τους Έλληνες, αλλά και τους Ευρωπαίους τουρίστες. Και  οι τρεις αυτές παραλίες είναι εύκολα επισκέψιμες με αυτοκίνητο. Τέλος ο Σκουτάρος απέχει 7 χλμ από την Πέτρα, 13χλμ από το Μόλυβο, 35 χλμ από την Ερεσό και 62χλμ από τη Μυτιλήνη.

Βασίλης Αναγνώστου

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας ...